Flowers

Voor eenlingen

Geboorde houtblokken

Gezien tal van eenzame bijen in galerijen leven, kan met, met de hulp van een boormachine, gaten van 4 à 12 millimeter maken in hard hout, zoals (haag)beuk, kastanjehout of eik. Best naalbomen vermeiden (zoals den) en populier, die kunnen zwellen door de vochtigheid. Het diameter van de gaten variëren kan verschillende soorten lokken.

De houtblok moet men 5 à 10 centimeter diep boren, door wel op te letten dat de keerzijde dicht blijft. Indien per ongeluk, de houtblok doorheen wordt geboord, kan men één van de uiteinden dichtstoppen met een mengsel van leemaarde en water.
 
Men moet opletten dat de opening perfect glad is, door indien nodig schuurpapier te gebruiken. Splinters kunnen inderdaad de breekbare vleugels van bijen doen scheuren.
 

Holle stengels

Holle stengels zijn de ideale galerijen voor behangersbijen. Hiervoor kan men bijvoorbeeld bamboerieten gebruiken, na elke kwast gezaagd (elke stengel moet dichtzijn aan één uiteinde). Ze mogen verbonden in kleine bundels, in de zon staan, dicht bij bloemen, op ongeveer 50 cm van de grond, en indien mogelijk naar het zuiden of zuid-oosten gericht. Men kan de bundels ook in kruiselingse wijze inrichten, met één bundel horinzontaal en één bundel vertikaal te plaatsen, en zo verschillende soorten lokken.

Een bundel kan langer worden behouden indien het in een beschermende bekleding wordt geplaatst: een PVC-buis, conservedoos, enz. 


Mergstengels

De bijen van braamstruiken, ten opzichte van behangersbijen, graven zelf galerijen in het zachte merg van takken. Volgens hetzelfde principe van hierboven, kan men kleine bundels aanmaken met mergplanten (vlier, braam, roos, framboos, enz.)

 

Share/Save